#izvedelBosch KVIZ

Pokaži, iz kakšnega testa si!

Si superjunak v predpasniku?

Bravo, naziv superjunaka v predpasniku je tvoj!

Ojoj, na žalost se bo za superjunaški predpasnik treba še malce potruditi. Superjunak postaneš s tremi osvojenimi piškotki.

Cookie Monster
Cookie Chef
Cookie Master
#mojBosch kviz
Deli svoj rezultat
Izzovi prijatelja

Reši kviz in dokaži svoje kulinarično znanje!

Vprašanje 1:
Kaj je marinada?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Koktajl, katerega glavna sestavina je tekila.
Tradicionalna istrska jed.
Mehiški praznik, za katerega je značilna obilna pojedina.
Tekoča mešanica začimb.
Pravilno! :)
Nepravilno :(

Zanimivost

Marinada je tekoča mešanica začimb. Za dober rezultat naj meso v marinadi počiva vsaj 30 min. Piščanca in svinjino mariniramo do 12 ur, medtem ko lahko govedino in jagnjetino mariniramo tudi do 24 ur. Ribe naj bodo v marinadi največ 1 uro.

Bešamel je omaka, ki jo naredimo iz masla ali margarine ter moke in mleka. Če bešamelu dodate še začimbe in jajca, lahko iz mase naredite žličnike, ki so odlična zakuha v juhi.

Glaziranje je tehnika okraševanja sladic ali mesa s svetlečimi prelivi. V zadnjih letih so izjemno priljubljene svetleče oz. zrcalne glazure, za katere potrebujete le želatino, sladkor, kondenzirano mleko, belo čokolado in jedilno barvo.

Po nekaterih podatkih naj bi obstajalo več kot 350 različnih vrst testenin.

Brusketa je popečen kruhek z naloženimi paradižnikovimi kockami. Še tople popečene kruhke natremo s česnom, nato pa obložimo z mešanico na kocke narezanih paradižnikov, bazilike, česna, soli, popra in olivnega olja.

Carpaccio je jed, ki označuje tanke rezine surovega rdečega mesa. Leta 1950 izumljena predjed je ime dobila po beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je znan po slikanju z rdečimi in belimi toni.

Prežganje je na maščobi prežgana moka. Prežganje je okusnejše, če moko pražimo na manjšem ognju. V naprotnem primeru nam pa pogreni. Vroče prežganje redčimo s hladno vodo, ohlajeno prežganje pa z vročo vodo.

Garniranje je dekorativno nalaganje jedi na pladenj ali krožnik. Jedem lahko z raznoraznimi dodatki obogatimo videz (obliko, barvo ipd), okus (začimbe, zelišča), vonj (dišeča zelišča, pomarančna ali limonina lupinica ipd) ali teksturo (primer: hrustljavi krutoni na skodelici juhe).

Julienne je tehnika rezanja zelenjave, rezanje na paličice debeline vžigalic. Prvi, ki naj bi javno uporabil ta izraz, je François Massialot, in sicer v svoji knjigi Cuisinier Royal et Bourgeois iz leta 1722.

Poširanje je kuhanje občutljivih živil v vodi, ki je tik pod vreliščem. Ena izjemno zahtevnih kuharskih tehnik so poširana jajca. Jajce ubijemo v skodelico in jo previdno zvrnemo v krop, ki smo mu dodali tri žlice kisa. Nato jakost zmanjšamo, da je temperatura vode tik pod vreliščem. Jajce poširamo tri minute, da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane mehek.

Powered by

#mojBosch druščina

Med spodnjimi mojstrovinami se lahko znajde tudi tvoja. Ustvari, pofotkaj, objavi in pripiši #mojBosch.