November, ko se zaključuje obdobje trgatev, je čas prazničnih martinovanj – kaj pa drugega, če 11. v mesecu ‘Sveti Martin ‘nar’di z mošta vin’! Korenine praznika martinovo segajo globoko v zgodovino v obdobje poganstva, prihod krščanstva pa mu je nadel današnjo preobleko.
Poganski, krščanski ali vseljudski – martinovo, ki ga imenujejo tudi ‘jesenski pust’, je praznik vina in obilice dobre hrane, od katere se šibijo mize. Mlinci, pečene goske ali race in druga perutnina, rdeče zelje, kostanj, jabolka – in vina v izobilju!
Da se bo tudi tvoja praznična miza skoraj prekucnila od obilice dobre hrane, smo zate pripravili nekaj okusnih martinovih receptov; ker pa je za praznike tipično, da nam pralni stroji skrčijo oblačila in pasovi postanejo pretesni, smo poskrbeli za recepte, ob katerih se bodo tvoji gostje brez slabe vesti vrgli na zdravo pojedino.
Če pa bodo zraven menija nastali še kakšno fotogenični piškoti, jih pofotkaj, objavi na instagramu, pripiši #mojbosch in se poteguj za Boscheve aparate! Več najdeš na tej povezavi!
1. Juha iz rdečega zelja
Martinovo ni martinovo brez rdečega zelja pa pika. To pa ni samo okusno, pač pa je tudi izjemno zdravo – in ne le to, surovo rdeče zelje je tudi na spisku zelenjave z negativnimi kalorijami, torej naše telo za prebavljanje potroši več kalorij kot jih vnesemo! Bingo! 😊

Sestavine za veselo družbo:
1 glava rdečega zelja
2 čebuli
2 krompirja
4 stroki česna
Zelenjavna začimbna jušna kocka
2 žlici jabolčnega kisa (ki se ni spremenil v vino)
Nekaj žlic olivnega olja
Sol in poper
Lovorjev list
Za zadovoljne brbončice in vitko linijo na martinovo in po njem
Na trakove narežemo rdeče zelje, na kockice čebulo in na drobcene koščke še česen. Na olivnem olju nato popražimo čebulo in česen ter dodamo narezano rdeče zelje čudovite vijolične barve (namig: čim hitreje po sekljanju desko operi, da ti ne bo ostal večen spomin na martinovanje).
Po 5 minutah praženja zalijemo bodočo juho z jušno osnovo in dodamo še na koščke narezan krompir ter začimbe.
Pustimo 15 minut in naša juha ala ‘martinovo’ je pripravljena!
Za piko na i lahko našo čudovito vijolično juho še spasiramo, pri čemer nam bo v veliko pomoč palični mešalnik Ergo Mixx. In čeprav rdeče zelje s svojo značilno barvo lahko pušča sledi, se na paličnem mešalniku kovinske barve k sreči ne bo nič poznalo! #Phew

2. Za martinovo ne sme manjkati pečena gos s kostanjem
Ok, čeprav smo rekli, da pazimo na linijo, se pri goski za martinovo PAČ ne bomo ‘šparali’ in bomo naredili prekršek. Tako kot rdeče zelje je namreč pečena gos obvezna, če ne celo glavna gostja martinove pojedine. Sicer pa, če nas rdeče zelje odreši nekaj kalorij – jih lahko z gosko prinesemo notri. 😊 (see what we did there? 😉)
Pa veš, zakaj? Sveti Martin naj bi se namreč hotel izogniti imenovanju za škofa, zato se je skril med gosi. Reve pa tega niso razumele in so ga z glasnim gaganjem izdale. In tako se, menda za kazen, vsako leto ob Martinovem prazniku znajdejo na krožniku.

Sestavine:
Ena cela goska
3 stebla stebelne zelene
1 čebula
1 jabolko
Nekaj skorij suhega kruha
300 g kostanja
Sol in poper
Nekaj ščepcev timijana
Ena goska in ščepec potrpežljivosti
Glavna jed ti bo vzela nekaj časa, zato je nujna sestavina ščepec potrpežljivosti. Gosko operemo in očistimo ter jo posolimo, nato pa jo pustimo počivati in se vmes lotimo nadeva.
Jabolko sesekljamo na koščke, prav tako kostanj, zeleno, čebulo in skorje suhega kruha. Vse skupaj zmešamo v skledi, dodamo še začimbe – in naš nadev je pripravljen!
Gos nadevamo in zašijemo, nato pa jo postavimo na vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj in jo pečemo eno uro. Po eni uri zmanjšamo pečico na 180 stopinj in pečemo še dve do tri ure.
Ko je martinova gos pečena, jo postrežemo v družbi mlincev in naslednje priloge.
3. Martinovo rdeče zelje z brusnicami
Rdečega zelja kar ne moremo prehvaliti, zato som se odločili, da bo glavna zvezda naše pojedine za martinovo. Tokrat kot priloga pečeni goski.

Sestavine:
1 kg rdečega zelja
2 jabolki
Žlička ali dve limoninega soka
Kozarček rdečega vina
Ena pest namočenih brusnic
Sol
Zelenjavna začimbna jušna kocka
2 žlici olivnega olja
Hitro pripravljena priloga
Čebulo narežemo in popražimo na olivnem olju, medtem pa naribamo rdeče zelje in jabolki.
Ko čebula zadiši, v ponev nanjo stresemo rdeče zelje, po nekaj minutah dušenja ga pokapljamo z limoninim sokom, dodamo jušno osnovo in dušimo še vsaj 5 minut.
Nato zelju dodamo rdeče vino, naribani jabolki in brusnice ter še par minut pokuhamo – in naša preprosta, okusna in zdrava priloga je narejena!
4. Kostanjev pire
Ja, vemo, brez mlincev ni martinove pojedine – ampak kaj, ko pa je kostanjev pire tako okusen in hkrati malček bolj zdrava zamenjava za mlince!

Sestavine:
500 g kostanja
4 sladki krompirji
Nekaj žlic masla (odvisno, kako zdravega pireja si želiš 😊)
Muškatni orešček in sol
Preprosto kot kostanjev pire
Kostanj in krompirje skuhamo v slani vodi – mi ti priporočamo, da uporabiš sladek krompir, saj je bolj zdrav kot običajen, pa še poseben, sladkast okus da pireju.
Ko je vse skupaj kuhano, odcedimo in dodamo sol ter muškatni orešček in nekaj žlic masla, po želji lahko dodamo celo nekaj mleka.
Nato s tlačilko za pire (ali, bolj elegantno, s paličnim mešalnikom, kot je Ergo Mixx) vse skupaj spremenimo v pire in postrežemo poleg ostalih dobrot.
5. Polnjeni listi vinske trte
Prihranimo najboljše za konec, pravijo Angleži, in tudi mi se tega držimo – zato smo čisto za konec prihranili to izjemno prilogo, ki je dobro znana mediteranskim narodom. Lahko bi rekli tudi – sarme malo drugače #SameSameButDifferent! 😊 In še tvoji vegetarijanski prijatelji bodo navdušeni!

Sestavine:
300 g trtinih listov v slanici (kupljenih)
100 g riža
2 čebuli
Žlica sladkorja
Ščepec soli, popra, kopra, peteršilja
1 limona
Nekaj žlic olivnega olja
Za martinovo izberi lahko, okusno in eksotično prilogo
Čebulo narežemo na majhne koščke in jo nekaj minut pražimo na olivnem olju, nato pa dodamo opran, surov riž in ga pražimo ravno toliko, da postekleni.
Dodamo sol, poper in sladkor ter začimbe, nato pa zalijemo z nekaj vode in kuhamo 10-15 minut, vmes pa neprestano mešamo in dolivamo vodo po potrebi.
In zdaj je čas za – martinovo zvijanje! Vsak list vinske trte razvijemo po podlagi in ga na sredini nadevamo z žlico ali dvema pripravljenega nadeva, nato pa jih lično in tesno zavijemo, kot bi zvijali sarme. Da bi zares držali skupaj, si lahko pomagamo tudi z zobotrebcem.
Pripravljen lonec za kuhanje na dnu podložimo s preostalimi listi vinske trte, nanje zložimo naše zvitke, čez položimo nekaj rezin limone in približno pol ure kuhamo – in držimo pesti, da nam zvitki ne razpadejo. 😊
6. In martinovanje se lahko začne!
Tako, zdaj imaš vse potrebno za nepozabno praznovanje martinovega, morda dodaj še kakšno solato – le na žlahtno kapljico ne pozabi, nenazadnje je to le praznik vina 😊
Komentarji
Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.