Hladne pijače, koktejli in smoothiji so hvaležen material za to, da z malo truda gladko narediš vtis na svoje goste in jih sezuješ s svojo domišljenostjo – če pa znaš pri tem postreženo pijačo še estetsko dekorirati, se ti titula najboljšega barmana ali barmanke ne more izmuzniti!
Čeprav je jesen že pred vrati, lahko tudi s svojo izvirno pijačo še vedno sodeluješ v poletnem piknik izzivu, ki še vedno traja, in sicer pofotkaj svojo pijačo ter jo poheštegaj z #odpicenPiknik in #mojBosch. Morda se boš ravno ti razveselil/a Boscheve nagrade ali pa celo postal/a #mojBosch influencer 2020!
1. MIMOZA Z JABOLKOM IN TIMIJANOM
Mimoza je koktejl, ki ga povsem legitimno lahko piješ že pred poldnevom. Skoraj. 😊 Tokrat imamo zate jesensko variacijo na temo – lahhka hladna pijača, ki bo v toplih jesenskih dneh prijetna osvežitev, goste pa lahko z njim navdušuješ tudi ostale letne čase.

Sestavine (za 6 oseb)
4 skodelice ciderja
Za celo pest svežega timijana
1 zrelo sladko jabolko
750 ml penine
Mimoza za bogove
Priprave tega koktejla začni vsaj dobro uro pred začetkom svojega piknika, saj mora prvi korak nekaj časa ‘odležati’.
Torej: V vrč nalij jabolčni cider, mu dodaj cca 15 vejic timijana in na majhne koščke narezano jabolko. Pazi, da izbereš reeeeees sladkega in sočnega! Tako, prvi korak je za tabo – zdaj pa vrč vsaj za eno uro postavi na hladno, da bo timijan spustil svojo značilno aromo in oplemenitil cider.
Ko so gostje že na vratih, lahko začneš s serviranjem. Mimoza bo najlepša v kozarcih za penino, ki jih do polovice napolni z mešanico iz hladilnika – drugo polovico pa, kaj pa drugega, s penino! V vsakega zatakni še vejico ali dve svežega timijana – in, na zdravje!
2. MILKSHAKE Z BUČO (in, za odrasle, z dodatkom viskija)
Verjetno je največjo reklamo (pa ne nujno tudi najboljšo) milkshaku naredila glasbenica Kelis, toda tu smo mi, da popravimo slab priokus – in to čisto dobesedno. Da bodo lahko v jesenskem piknik milkshaku uživale vse generacije, smo pripravili eno različico za otroke in drugo, okrepljeno, za odrasle. Pazite le, da ne zamešate kozarcev te odlične hladne pijače!

Sestavine (po osebi):
Kepica sladoleda burbonske vanilije
Polovica skodelice bučnega pireja
Polovica skodelice polnomastnega mleka
En ‘štamprle’ viskija
Sladka smetana
Mlet cimet
Milkshake za vse generacije
Pri tem receptu je mešalnik tvoj najboljši prijatelj. Pomagal ti bo že pri prvem koraku – bučnem pireju. Bučo narežeš na kocke, jo cca 10 minut kuhaš in nato spremeniš v pire z mešalnikom (tega se loti, preden napoči čas za piknik!).
Pri tem se dobro odrežeta tako multipraktik Multitalent 8 kot tudi blender VitaStyle Mixx 2 Go.

Ko imaš enkrat narejen bučni pire, si skoraj že na cilju. Preostane ti le še, da pireju dodaš mleko in sladoled – nato pa ti zopet priskoči na pomoč mešalnik, ki delo opravi v manj kot minuti. Milkshake le še preliješ v eleganten kozarec, ga po vrhu okrasiš s smetano ter potreseš s cimetom – in otroška verzija je gotova!
Če si ljubitelj/ica viskija, pa ti zagotovo ni ušlo, da smo en korak preskočili. Brez skrbi, na vrsti je odrasla različica. Poleg bučnega pireja, sladoleda in mleka dodaj v mešanico še merico viskija, zmešaj z mešalnikom, okrasi in se posladkaj! In tvoj piknik bo zagotovo uspel 😉
3. GIN-TONIC S SLIVAMI IN BAZILIKO
Kar vidimo, kako so se ti zasvetile oči – kako ne, ko pa je gin tonic s slivo in baziliko hit letošnje jeseni in prava osvežitev tako na jesenskih piknikih kot tudi na mondenih zabavah. Pa še izjemno preprosto ga narediš!

Sestavine (po osebi):
2 veliki zreli slivi
5 listov sveže bazilike
0.2 dl gina
Mešanico polovice vode in polovice sladkorja
Mineralna voda
It’s gin-o-clock!
V shakerju najprej zmečkaš slivo in liste bazilike – mmm, kako dišijo, najraje jih imamo pravkar obrane! Shaker napolni z ledom in dodaj gin ter 0.5 dl mešanice vode in sladkorja, nato pa eno minuto tresi, kot da ti gre za življenje. 😊
Preostane ti le še serviranje – mešanico iz shakerja zlij v seksi kozarec za viski, dotoči mineralno vodo skoraj do vrha, nato pa v pijačo potunkaj še celo slivo (vidiš, zakaj ‘skoraj do vrha’? 😊) in dva listka bazilike. To je to, seksi pijača za nepozaben piknik!
4. BUČNI SMOOTHIE S CHIA SEMENI
Ne samo za na piknik, bučni smoothie je odličen tudi za zajtrk ali za malico, pa tudi za nekaj kosilu podobnega, če imaš bolj majhen želodček.

Sestavine (po osebi):
Pol skodelice bučnega pireja ali kuhane buče
1.5 dl mandljevega mleka
1 dl grškega jogurta
Vanilijev ekstrakt
Ščepec cimeta in nageljnovih žbic
1 žlička chia semen
2 žlici agavinega sirupa, lahko tudi domačega medu
Lističi mandljev za dekoracijo
Ključ do uspeha je dober mešalnik
Kot že pri sladolednem milkshaku z bučo tudi tu v glavni vlogi nastopa mešalnik. Po zgoraj omenjenem postopku najprej naredi bučni pire, mu dodaj mandljevo mleko, grški jogurt, chia semena (ki so, mimogrede, ultra zdrava in pomagajo med drugim urejati prebavo) ter vse ostale sestavine razen mandljev – in zzzzzmešaj!
Dodatnih pet točk za estetski vtis si prislužiš, če smoothie povrhu okrasiš še z lističi mandljev – in piknik zmagovalec je gotov!
5. GROZDNI DAIQUIRI
Kaj pa, če bi na svojem naslednjem pikniku namesto sladice postregel/a kar koktejl? Daiquiri iz grozdja je kot nalašč za to!

Sestavine:
1.5 skodelice rdečega grozdja brez pešk
0.2 mineralne vode
3 žlice ruma
2 žlici melase
2 žlici limoninega soka
2 žlici limetinega soka
Ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
Rezina limete za dekoracijo
Kocke ledu
Ledena osvežitev
V blender zmeči vse sestavine, razen rezine limete, dodaj še kocke ledu (ta sestavina je kar ključna 😁) in dodobra zmešaj, dokler ne dobiš goste mešanice, ki spominja na smoothie. Če se ti zdi pregosto, mirne duše razredči še z nekaj mineralne vode (ali pa ruma, vendar na lastno odgovornost 😊)
Mešanica je že sama po sebi prijetna na pogled, če pa jo preliješ v kozarec za margarito ali pa v kozarec za martini in jo okrasiš še z rezino limone, si zmagal/a!
Če če nimaš dovolj idej, lahko vpleteš še kakšnega od osvežilnih koktejlov, za uspešen piknik pa ne pozabi še na nekaj zlatih nasvetov. Čin-čin!
Komentarji
Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.