Božični okraski vseh vrst pričarajo čarobno praznično vzdušje, saj ob pogledu nanje kar začutimo toploto kamina in vonj čaja z rumom, pa cimeta in medenjakov!
In čeprav zadnja leta moč njihove čarobnosti malce zbledi ob trgovinah, ki že od jeseni pokajo od božičnega okrasja in po možnosti še prazničnih pesmi, imamo rešitev – doma narejeno in užitno božično okrasje, ki da tako tebi in tvoji domačim kot tudi gostom poseben občutek domačnosti in neponovljivosti. Prav takšnega torej, kot v resnici pritiče božiču. 😊 🎄
1. Limonini božični okraski za božično jelko
Večina se nas najbrž strinja – ni pravega božiča brez božične jelke. 🎄 Da pa bo tvoja jelka resnično edinstvena in neponovljiva, jo okrasi z doma narejenimi božičnimi okraski! Pa še v nič ne bodo šli – ko jelko podreš, si privošči pojedino, naslednje leto pa speci nove 😊 #nomnom

Sestavine:
Za testo:
300 g moke
200g masla
120g sladkorja
2 žlički vanilijevega ekstrakta
2 rumenjaka
Za dekoracijo:
Užitne barve
Jajčni beljaki
Žlička limoninega soka
Sladkor
Posušeno sadje
Trakec – edino ta ni užiten, z njim obesiš okrasek na jelko! 😊
Testo za užitne okraske
Najprej – potrebuješ dober mešalnik za testo 😊 Mi smo uporabili kar MUM5, brez katerega si sploh ne znamo več predstavljati peke, seveda pa uporabi tistega, ki ga imaš pri roki.

V mešalnik dodaj moko ter na majhne koščke narezano maslo in meeeešaj, dokler ne dobiš drobtinastega testa. Nato dodaj sladkor, vanilijo in rumenjake in še malo mešaj, da dobiš testo za piškote. Preprosto, kaj? 😊
Razvaljaj testo in si daj duška z vsemi oblikami in modelčki, kar jih premorejo tvoji kuhinjski predali! Zvezde, srčki, jelke, rože, hišice, metulji … meja je samo nebo! Ne pozabi na koncu še z zobotrebcem narediti dovolj velikih luknjic, da lahko svoje okraske nato tudi obesiš na jelko.
Ko z modelčki izrežeš želene okraske, jih peci na peki papirju v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj, približno 18-20 minut.
Na krilih domišljije
Polovica dela je že narejenega. Zdaj pa samo še vprezi svojo kreativnost in naredi najlepše okraske za svojo jelko!
Zmešaj beljake ter limonin sok s sladkorjem v mešalniku – če nimaš MUM5, se super odreže tudi OptiMUM ali pa MultiTalent 8 – in glazuro nato enakomerno z ravnim nožem razporedi po svojih okraskih.
Te nato še okrasi z užitnimi barvami in suhim sadjem, nato pa jim daj kakšni dve uri, da se posušijo, zaveži nanje trakec in okrasi svojo jelko! Mimogrede, okraski bodo užitni vsaj teden do dva 😊


2. Ne le božiči okraski – kar celo božično drevesce iz tortic
Zakaj bi imel/a klasično božično drevo, če pa lahko imaš užitnega, sestavljenega iz tortic? Takšno drevesce je lahko ne samo zvezda božične večerje, pač pa na koncu tudi posladek! Zagotovo bi ti ga zavidali celo punci, ki sta doktorirali iz ‘cup-cakeov’ – 2 broke girls 😊

Sestavine:
Za testo:
200g masla
200g sladkorja
200g pirine moke
Žlička vanilijevega ekstrakta
2 jajci
2 žlici mleka
Za dekoracijo:
300g masla
500g sladkorja
3 žlice vanilijevega ekstrakta
Zelena užitna barva
Zlata ali srebrna užitna barva v spreju
Vprezi svoj mešalnik
Zmešaj polovico masla, sladkorja in vanilije v mešalniku (priporočamo MUM5 ali OptiMUM), dokler ne dobiš puhaste strukture, nato pa dodaj eno jajce in zopet mešaj.
Nato dodaj preostalo moko in mleko, namesto z mešalnikom pa do konca mešaj s kuhalnico.
Dobljeno zmes razporedi v pladenj za muffine/cupcake in peci na vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj, cca 12 minut.
Dekoracija
Medtem, ko se spečene tortice hladijo, pripravi glazuro. V mešalniku zmešaj maslo in sladkor, dokler zmes ni popolnoma gladka. Dodaj vanilijev ekstrakt in užitno zeleno barvo ter s pomočjo vrečke za okraševanje sladic okrasi tortice, da postanejo zelene kot veje božične jelke 😊
Božična jelka
Ohlajene tortice, na katerih se je posušila barva, začni sestavljati v božično jelko – uporabiš lahko tudi lonček za rože kot podstavek, na katerem zgradiš svoje drevesce. Za piko na i še pošpricaj jelko z barvnim sprejem in čisto na vrh postavi okrasek iz točke 1. In če struktura zdrži, naj jo okrasijo še kakšni božični okraski!
3. Hišica iz medenjakov
Lahko bi rekli, da so medenjaki tisti pravi znanilci božičnega obdobja – okusni piškoti, ki hkrati ostanejo užitni vsaj mesec dni, če ne še dlje. Kot božični okraski so torej idealni, iz njih pa lahko naredimo celo jaslice 😊

Sestavine:
Testo za medenjake:
250g masla
200g rjavega sladkorja ali melase
7 žlic javorovega sirupa
600 g pirine moke
2 žlički sode bikarbone
4 žličke mletega ingverja
Za dekoracijo:
200g mandljevih lističev
2 beljaka
500g sladkorja
Sladkarije in suho sadje po želji
Gram moke na gram moke – palača
V ponvi zmešamo stopljeno maslo, sladkor in sirup; v ločeni posodi pa moko, sodo bikarbono in ingver. Nato pa oboje z mešalnikom zmešamo skupaj v kompaktno zmes.
S pomočjo kartona na peki papir označimo mere želene hišice in razvaljamo testo, da dobimo 4 stene hiše in dve polovici strehe. Preostanek testa oblikujemo v piškote ali dodatno mini božično drevesce iz medenjakov.
Izdelava strehe
Iz lističev mandljev naredimo ‘opeke’, ki jih nežno potisnemo v obe stranici strehe. Vse stranice nato pečemo na 200 stopinjah v pečici, cca 12 minut.
Okrasimo hišico
V skledi zmešamo sladkor in beljake ter s pomočjo vrečke za okraševanje peciva zlepimo stranice hišice brez strehe skupaj. Nekaj ur sušimo.
Nato dodamo še obe stranici strehe, ki ju močno pritisnemo na konstrukcijo in nekaj minut držimo, da hiška ne razpade. Pustimo sušiti čez noč.
Naslednji dan dodamo še želeno dekoracijo iz barv, glazure, suhega sadja in stopljene čokolade – in naša božična hišica je nared za praznovanje – ali celo za vselitev betlehemskih stanovalcev 😊
4. Označevalci sedežnega reda
Čeprav smo stanovanje in praznično mizo že dodobra okrasili, ne bo odveč, če pripravimo še majhno pozornost za vsakega gosta – naj tvojo mizo okrasijo posebni božični okraski, piškoti z imenom, ki določajo praznični sedežni red 😊

Sestavine:
Nekaj okroglih piškotov, ki nam jih je ostalo od božičnih okraskov
300 g sladkorja
Žlička ekstrakta poprove mete
Raznobarvne mrvice, užitne srebrne kroglice itd.
Naredimo maso
Sladkor zmešamo z ekstraktom poprove mete, da naredimo glazuro za okraševanje, ki jo s pomočjo vrečke za okraševanje nanesemo na piškote – karseda lepo izpišemo ime gosta (če nimamo dovolj prostora, pa samo njegove začetnice) ter piškot praznično okrasimo.
Piškote pustimo 10 minut, da se glazura ohladi in strdi, nato pa jih lahko zavijemo v celofan in okrasimo še s prazničnim trakom – ter postavimo na mesto, kamor želimo gosta posesti.
Seveda pa za goste ne pozabi še na krožnik piškotov kar tako, h katerim lahko postrežeš tudi kakšno ekstravagantno kremo, denimo mangovo s kardamomom.
Lepe praznike!
Naj ti za konec zaželimo še – lepe božične praznike in srečno novo leto!
Naj bo prihajajoče 2021 mirno, prijetno in polno zadovoljstva ter – mnogo boljše od leta 2020 (kar, roko na srce, ne bi smelo biti težko 😊)!
Želimo ti veliko srečnih trenutkov v dvoje, z družino in prijatelji – ter še ogromno kulinaričnih uspehov!
Komentarji
Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.