BOŽIČNI JEDILNIK ZA PRAVLJIČNI BOŽIČ

Božič je na načih tleh topel družinski praznik vseh ljudi, ki ga praznujemo v svojem krogu dragih ljudi, družine in tiste družine, ki si jo izberemo sami – prijateljev.

Ko smo pripravljati današnjo objavo za svečano, slavnostno in SLASTNO božično večerjo, se kar nismo mogli odločiti, kaj umestiti na praznični božični jedilnik. Odločili smo se za nekaj receptov, zaradi katerih bo tvoj božič še lepši (in še bolj okusen) – čeprav vemo, da to zagotovo ne bodo edine jedi na obloženi praznični mizi. 😊 Ni kaj, enkrat letno si je treba dati duška!

1. Čebulna juha

Kljub temu, da se ob božiču veliko objemamo in poljubljamo (no, čeprav je tudi tu Covid-19 naredil svoje), je francoska čebulna juha nekaj, mimo česar za božič preprosto ne moremo. Si je le treba nabrati moči pred dolgo svečano večerjo s krepčilno čebulno juho! 😊

Božična francoska čebulna juha
Božična francoska čebulna juha

Sestavine:

1kg bele čebule
6 strokov česna (ja, kar pripravi žvečilne! 😊)
Sol, poper, timijan
3 dl suhega belega vina
1 lovorjev list
Nekaj žlic olivnega olja
Nekaj koščkov masla
Popečeni toasti, narezani na kocke

Ko se v loncu cmari in diši

Čebulo in česen narežemo na čim tanjše kolobarje – če nam pri tem nagajajo solzice, si lahko pomagamo tudi z multipraktikom, ko je recimo MUM 5 ali pa preprosto kar s paličnim mešalnikom Ergo Mixx.

V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo, česen, timijan in lovorjev list ter zalijemo z vodo in našo juho pustimo kakšno uro, da se cmari. Po potrebi jo zalivamo z vodo, proti koncu dodamo pa še suho belo vino.

Postrežemo s popečenimi kockami toasta – toda naj jih bo čim manj, da ostane dovolj prostora v želodčkih – najboljše namreč šele prihaja 😊

Nepogrešljiv pomočnik v boju proti čebulnim solzam
Nepogrešljiv pomočnik v boju proti čebulnim solzam

2. Božični tunin steak s pinjolami

Praznična miza se mora šibiti od dobrot – toda zakaj bi te vedno morale biti mesne? Odločili smo se, da je čas za ribjo božično večerjo! Sicer pa naš božični tunin steak v mnogočem spominja bolj na meso kot na ribo 😊

Pa da ne bo pomote – govorimo o kvalitetnih tuninih zrezkih, tule tuna iz konzerve nima kaj iskati 😊

Božični tunin steak s pinjolami
Božični tunin steak s pinjolami

Sestavine:

1kg tuninih zrezkov
Vrečka posušenih paradižnikov
2dl paradižnikove mezge
1 čebula
4 stroki česna
Vrečka pinjol
Nekaj žlic olivnega olja
Sol in poper

Okus tuninih zrezkov je zgodba zase

Najprej na olivnem olju popečemo tunine zrezke, minutko do dve na vsaki strani, nato jih vzamemo iz ponve in pustimo nekaj minut počivati.

Na istem olju nato popražimo narezano čebulo in sušene paradižnike, ki jim po nekaj minutah zopet dodamo ‘spočite’ tunine zrezke.

Ponev zalijemo s paradižnikovo mezgo in malce vode; ko omaka zabrbota, posolimo in popopramo ter dodamo narezan česen. Pustimo, da se kuha cca 40 minut.

V ločeni kozici na majčkeno olja popražimo pinjole, da dobijo lepo zlatorumeno barvo ter jih dodamo h končani božični jedi. In to je vsa umetnost!

3. Panirane ocvrte gobice

Najsi bodo gostje strastni mesojedci ali vegetarijanci – gobice so odlična rešitev za vse! Mi smo se odločili za šampinjone, ki so za paniranje zelo hvaležna rešitev 😊

Božični ocvrti šampinjoni
Božični ocvrti šampinjoni

Sestavine:

600g šampinjonov
100g pirine moke
2 jajci
150g drobtin
Sončnično olje

Moka – drobtine – jajce – olje

Potrebujemo tri krožnike: v prvega nasujemo moko, v drugega drobtine in v tretjega razžvrkljana jajca. Tisti bolj drzni lahko jajcu primešate tudi nekaj curryja.

Oprane gobice najprej pomočimo v moko, nato v drobtine in v jajca ter jih odložimo na krožnik, zaščiten s prtičkom, kjer počakajo na vrsto. Nato v ponvi zagrejemo olje na največjem ognju in jih za nekaj minut pomočimo vanj.

Preden jih postrežemo, ocvrte šampinjone še odcedimo na cedilu s kuhinjsko brisačko – in naša priloga je gotova 😊 (mushroom emoticon) In še namig – božični ocvrti šampinjoni so dobri tudi hladni!

4. Božični bučin pire s kostanjem

Zakaj ne bi namesto krompirja ali štrukljem gostom za spremembo kot prilogo ponudili nekaj bolj ekstravagantnega? Pire iz buče in kostanja sicer morda res ni videti najbolj elegantno – je pa zagotovo ena najbolj okusnih božičnih prilog!

Božični pire iz buče in kostanja je zmagovalec praznične večerje!
Pire iz buče in kostanja je zmagovalec božične večerje!

Sestavine:

1 rdeča čebula
Za prst ingverja
500g hokaido buče
300g kostanja
Sol in poper
Žlička timijana
Rezina masla ali še bolje, gheeja
Dve žlici olivnega olja

Preprosta in hitra priloga

Na olivnem olju ali gheeju prepražimo na koščke narezano čebulo in ingver ter po nekaj minutah dodamo narezano bučo. Ko se ta karamelizira, dodamo še narezan kostanj in malček vode.

Po 5 minutah posolimo, popopramo in dodamo timijan ter cmarimo še nekaj minut, nato pa v roke vzamemo palični mešalnik (recimo Ergo Mixx) in vse skupaj spremenimo v čudovit pire, ki mu za nameček za božanski okus dodamo še košček masla. #nomnom

Palični mešalnik Ergo Mixx
Palični mešalnik Ergo Mixx

5. Posladkajmo se s snežnimi kepami

Božična večerja se preprosto MORA končati s sladico – toda namesto klasične slovenske potice ali božičnega panetoneja vam tokrat priporočamo nekaj drugačnega – preproste in okusne snežne kepe!

Jajčne snežne kepe za božični posladek

Sestavine:

3 beljaki
4 rumenjaki
15 g pirine moke
4 žlice sladkorja v prahu
Vanilija v prahu
Ščepec soli
Eko limonina lupinica
7 dl mleka
2 dl mandljevega mleka

Preprosta sladica

Beljake posolimo in jih z metlico stepemo do snega. Medtem v kozici zavremo običajno in mandljevo mleko skupaj ter dodamo sladkor in limonino lupinico.

Maso iz snega po žlici dodajamo v zavreto mleko ter vsako nastalo kepo odložimo v ločene kozarčke.

Nato v mleko dodamo moko, vanilijev sladkor in razžvrkljane rumenjake ter kremasto zmes prelijemo čez vsebino v kozarcih. Verjemi nam na besedo, zagotovo večja uspešnica kot potica! 😊

6. Toliko receptov – toda za vse dobrote na svetu ni prostora v želodčku!

Čeprav je naš božični jedilnik že tako obilen, ne pozabi še na razne solate – na francosko, cole-slaw solato, hladno testeninsko solato ali preprosto običajno zeleno – ob vseh dobrotah bo prijalo nekaj vitaminov 😊

Za piko na i pa pripravi še kakšen koktelj, ohlajeno penino in mimoze (koktelj iz sveže stisnjenega pomarančnega soka in penine) – in pripravljen/a si na nepozabno svečano božično večerjo …

Leto 2020 se končuje in prihaja 2021 … polno obljub in – novih začetkov! 😊 Lepe praznike ti želimo!

Komentarji

Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.

Prebrskaj še tule

Torte, prežganka in rock’n’roll

Kdo je zmagovalka izziva Zdravje kozarcu? “Sem Sandra in peka me navdušuje že od malih nog”, je zapis, ki ob obisku bloga Rock’n’roll kuhalnica pozdravi slehernega ljubitelja kuhe, peke in podobnih kulinaričnih pustolovščin. Avtorica bloga, simpatična Prekmurka Sandra, je zmagovalka prvega #mojBosch izziva Zdravje kozarcu. Tako Urško, #mojBosch influencerko 2019, kot sledilce kampanje je navdušila

Osvežilen koktajl: 10 idej za poletne piknike

Organiziraš piknik za svojo družino? Morda prijatelje? Ali pa pa samo prijeten večer s svojim najbližjim oziroma najbližjo? Dodaj mu piko na i in pripravi osvežilen koktajl. Čeprav se zdi priprava koktajlov na prvi pogled zahtevna, ni nujno tako. Lahko se držiš klasičnih receptov, lahko pa eksperimentiraš s sestavinami, ki jih najdeš doma. Si recimo

Ombola v testu

Ombolo v testu: mesni žepek, ki ga lahko pospraviš tudi v žep ;)

Ombolo v testu je priljubljena primorska jed s svinjino, ki ni zahtevna za pripravo. Še več, ker gre v osnovi za polnjene žepke, je jed izredno priročna za poletne piknike. Še posebno, če jih pripraviš za piknik pri svojih prijateljih – njihov transport je namreč izredno preprost, brez bojazni, da se bo kaj razlilo ali

sprejmi #mojbosch izziv, odkrij skrivni recept

#izvedelBosch kviz

Če dokažeš svojo kulinarično razgledanost, lahko odkleneš skrivni recept. Vsak mesec nov kviz, vsak mesec nov recept!