5 nasvetov za popoln piknik

Obožujem piknike, še posebej na naši terasi za hišo. Rada imam dobro družbo in rada pripravljam dobro hrano. Zame mora biti piknik popoln, zato skrbno pomislim na vse, kar zanj potrebujem. No, da si ne jemljem ravno vseh zaslug – imam še tri pomočnike: taščo, ki vedno poskrbi za sveže pečene žemljice, mojega dragega – žar mojstra in tu je še sosed Bišteka, ki z naaaaajboljšim mesom poskrbi, da res fino zadiši iz žara.

Vzdušje piknika je pomembno.

Ko je govora o pikniku, se vedno držim spodnjih petih točk.

1. Piknik načrtujem vnaprej

Če želimo, da bo piknik uspel tako kot smo si ga zamislili, ga načrtujemo vnaprej. To pomeni, da si pravočasno priskrbimo vse potrebne sestavine in pripomočke, uredimo »plac« in pripravimo plan B – ta pride na vrsto, če se vreme sfiži. Tako nam za dan D ostane samo ena naloga – priprava hrane.

Sadna nabodala so nepogrešljiva na mojih piknikih.
Sadna nabodala so nepogrešljiv element piknikov, ki pa ga je zaradi svežine treba pripraviti na dan piknika.

2. Uporabim pribor za enkratno uporabo

Ker si nihče na koncu dneva ne želi pomivati gore posode. Zato so lesen pribor in kartonski krožniki super izbira – poleg tega, da izgledajo prav fensi, naredimo nekaj dobrega tudi za okolje. Win-win

3. Poskrbim za edinstven nabor hrane

Na pikniku vedno postrežem malo drugačne jedi kot ponavadi.

Poleg klasičnih jedi z žara pripravim še jedi, ki niso tako pogosto na sporedu. Piknik ne bi bil tako težko pričakovan, če bi postregla s hrano, ki je tedensko na jedilniku. Gosti z veseljem prigriznejo kaj novega in drugačnega. No, vsi mi.

4. Naj bo pisano!

Ste vedeli, da barve vplivajo na okušanje hrane? Rek, da so oči bolj lačne od želodca kar drži. Ljudje barve povezujemo z okusi in ko vidimo nekaj barvito mamljivega se nam hitro pocedijo sline. Najbrž se vam je že zgodilo, da ste ob gledanju slastnih fotografij postali lačni in raje posegli po barvito aranžiranem krožniku kot po tistem, ki je izgledal pusto in manj privlačno. Seveda tukaj ne govorimo o umetnih barvilih ampak o pestri barvni paleti svežega in sezonskega sadja in zelenjave.

Hrana na piknikih mora biti čim bolj pisana.

Na naših piknikih zato nikoli ne manjka:

  • Sveža, pisana solata (pod to štejem tudi hladne testenine in riž)
  • Sadna nabodala
  • Sveža zelišča
  • Ledene kocke za popestritev koktajlov, sokov ali vode
  • »finger food« osvežilne sladičke, za katere ne potrebujemo pribora (npr. mini cheesecake)

Ledene kocke pripravim kak dan prej. Možnosti je res neskončno, sama pa največkrat uporabim rezinice limone ali limete, svežo meto, brinove jagode, jagodičevje, sadne sirupe ali sokove. Poskrbi le, da bodo dovolj časa v zmrzovalni skrinji.

Če potrebuješ še kakšno idejo za popestritev z osvežilnim koktajlom, jo najdeš tukaj.

Koktajl s pisanimi ledimi kockami
Koktajl s pisanimi ledenimi kockami

5. Tudi vzdušje in udobje sta pomembna element piknika

Obvezno poskrbim tudi za senco in dovolj prostora. Zato za odlaganje hrane in pijače pripravim poseben kotiček, tako da miza za katero sedimo ni prenaložena in je prostora več kot dovolj.  Seveda ne sme manjkati mix plesnih evergreen-ov v ozadju, ki vedno poskrbijo za dobro voljo in nekaj smešnih plesnih gibov.

Pripravi piknik tudi ti!

Če tudi ti uživaš v organiziranju piknikov, še bolj pa v pripravljanju hrane za piknik, pa naj bodo to mesne jedi, priloge, sladice ali koktajli, sodeluj v novem #mojBosch izzivu Najbolj odpičen piknik.

Fotkaj svojo jed, jo objavi na instagramu in pripiši ključnika #odpicenPiknik in #mojBosch.

Komentarji

Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.

Prebrskaj še tule

SOLATA ZA PRILOGO ALI SAMOSTOJNO HITRO KOSILO

Polovica veselja na pikniku so seveda jedi z žara. Kaj pa druga polovica? Kaj drugega kot priloge! Jesenski dnevi znajo biti radodarni s toploto, zato smo pripravili 5 receptov za priloge v obliki hladnih solat. Če pa bi ti piknik slučajno odplaknil dež, so solate tudi hvaležno nadomestilo za kosilo-za-po-poti, saj so pripravljene ekspresno in

5 idej za odpičene kokice

Kaj je lepšega kot udobno zleknjen ležati na kavču, zavit v mehko odejo in po možnosti še v objem ljubljene osebe – pa še s posodo kokic v naročju! Milina!  Ker kokice, pardon, pokovka, so tisti prigrizek, brez katerega si težko zamislimo uspešen filmski večer. Ob napetem filmu namesto nohtov grizemo pokovko; ob ogledu pretresljive

poznopoletni piknik

PIKNIK SLASTNIH SEZONSKIH OKUSOV

Poletje se počasi preveša v jesen, toda še vedno ni reklo zadnje besede. Kaj je v teh toplih dneh lepšega kot piknik, na katerem diši po sezonski hrani … tako tisti poletni, ki jo bomo ravno še ujeli za rep, kot tudi tisti, ki že počasi naznanja hladnejše obdobje. Idealno za razvajanje brbončič s celo

sprejmi #mojbosch izziv, odkrij skrivni recept

#izvedelBosch kviz

Če dokažeš svojo kulinarično razgledanost, lahko odkleneš skrivni recept. Vsak mesec nov kviz, vsak mesec nov recept!