Kaj je lepšega kot udobno zleknjen ležati na kavču, zavit v mehko odejo in po možnosti še v objem ljubljene osebe – pa še s posodo kokic v naročju! Milina!
Ker kokice, pardon, pokovka, so tisti prigrizek, brez katerega si težko zamislimo uspešen filmski večer. Ob napetem filmu namesto nohtov grizemo pokovko; ob ogledu pretresljive drame solze utapljamo v pokovki; med dobro komedijo pazimo, da se nam od smeha pokovka ne zaleti. V resnici je čisto vsak izgovor dober, da se lahko mirne duše nabašemo s kokicami.

Toda kolikor je različnih žanrov filma, toliko je tudi različnih možnosti za pripravo pokovke. Zato smo za danes zate pripravili pet vrst receptov za kokice, ki si jih zagotovo še nisi pripravil/a. Pa dober tek!
1. SLADKA POKOVKA Z RJAVIM SLADKORJEM IN CIMETOM
Običajno smo pokovke navajeni slane, bolj slane in najbolj slane, tokratna različica pa bo razveselila vse sladkosnedneže. In ker je tako pocukrana, se še posebej poda k žanru romantične komedije.

Sestavine
- 50 g rjavega sladkorja
- 10g masla
- 3 veliiiike žlice sladke smetane
- ščepec ali štiri cimeta
- 25g pokovke v zrnju
Do sladke pokovke v dveh korakih
Sladkor v kozici raztopimo v dveh žlicah vode in zavremo, vendar ga nikar ne mešajmo – naj se na vse pretege karamelizira! Ko omammmno zadiši po karameli, hitro dodamo še maslo in odstavimo z ognja.
Primešamo sladko smetano in mešamo, da nas že skoraj boli roka, za grande finale pa dodamo še cimet.
Medtem (če je večopravilnost naša vrlina, sicer pa raje po opravljenem prvem koraku) v ponvi približno 4 minute ‘pokamo pokovko’ – in pri tem ti toplo svetujemo, da ponve ne pozabiš pokriti s pokrovko, sicer boš do novega leta pospravljal/a posamezne kosme kokic po kuhinji.
Po približno 4 minutah je pokovka dobila svojo prepoznavno obliko, zato jo samo še prelijemo z vsebino kozice in mešamo kot za stavo, dokler ni vsa potopljena v sladko karamelo.
Sladka pokovka se prileže k romantičnim komedijam:
2. KOKICE Z INDIJSKIM PRIDIHOM
Indijska hrana je znana po tisočerih čudovitih okusih, omamnih začimbah in barvitih jedeh. Tudi, če še niti nosu nisi pomolil/a nosu v indijsko restavracijo, si zagotovo že slišali/a za mešanico začimb ‘garam masala’ – ta se je prikradla tudi v recept za pokovko.
Indija ima tudi močno filmsko industrijo, tako znotraj države (Bollyxwood, Tollywood, Lollywood – karkoli si pravzaprav zamislite) kot izven. Za širjenje obzorij in zabavo.

Sestavine
- 400g suhe čičerike
- žlica sončničnega olja
- 50g masla
- 2 žlički garam masale
- žlička curryja
- 70g soljene pokovke
- 85g arašidov
- 100g rozin
Priprava pokovke malo drugače …
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj, na pladenj razporedimo čičeriko (spet en praktičen nasvet – pladenj podloži s peki papirjem, da se izogneš packanju) in jo poškropimo z oljem.
Medtem v kozici raztopimo maslo, vanj vmešamo garam masalo, curry in sol. Če si ljubitelj/ica Indije, ti bo morda všeč tudi tale mešanica začimb.
V ločeni pokriti ponvi ali v mikrovalovki se je medtem naredila še dišeča pokovka in ko pečica opravi svoje, v posodi oženimo pokovko, čičeriko, rozine in arašide ter vse skupaj prelijemo z eksotično mešanico iz kozice. Dobro premešamo – in indijska pokovka je nared! Za nas – pa tudi za goste, na katere s takole pokovko gladko naredimo vtis.
H kokicam z indijskim pridihom se priležejo naslednji filmi:
3. AROMATIČNA POKOVKA Z ROŽMARINOM
Tale začimbna pokovka je pripravljena neverjetno hitro in je slišati bolj eksotično, kot pa v resnici je. Pravzaprav gre za klasično pokovko s ščepcem domiselnosti, zato bo okusno dopolnila ogled večnih filmskih klasik.

Sestavine
- polovica skodelice zrn pokovke
- 3 žlice olja grozdnih pešk
- žlička in pol svežega, na drobno narezanega rožmarina
- 4 radodarne žlice masla
- sol in poper
- Če želimo, še parmezan
Naj zadiši po rožmarinu
V ponvi segrejemo olje in nato kar vanj stresemo zrna pokovke in žličko (samo žličko! Preostalo polovičko žličke bomo uporabili kasneje) rožmarina. Če ne želimo eksplozije pokovke po štedilniku in bližnji ali daljni okolici, pokrijemo s pokrovko in počakamo nekaj minut.
V kozici raztopimo maslo in dodamo preostalo polovico žličke rožmarina ter na majhnem ognju pražimo, dokler ne zadiši po Mediteranu. Namesto zgolj rožmarina si lahko pomagaš tudi mediteransko mešanico začimb.
Nato pa samo še preprosto zmešamo narejeno pokovko z omako, solimo po okusu in na daljincu ali laptopu pritisnimo ‘play’.
Pa še to: če si eden/ena tistih srečnežev/srečnic, ki mu/ji je za kalorije popolnoma vseeno, ali pa če si preprosto želiš iz prigrizka narediti večerjo, si za piko na i privošči še – parmezan!
K aromatični pokovki se priležejo filmske klasike:
4. JESENSKE KOKICE S KARAMELO IN JABOLKOM
Jeseni med drugim omamno zadiši po grozdju, bučah in jabolkih. In medtem, ko smo rozine vtaknili v indijsko pokovko, bodo slastna jabolka našla svoje mestu v družbi cimeta, vanilije in karamele.
Zaradi otožnega pridiha jeseni bi tole pokovkasto umetnino z veseljem prigriznili ob ogledu dobre drame.

Sestavine
- skodelica zrn pokovke
- velika vrečka jabolčnih krhljev
- skodelica masla (ja, prav si prebral/a. Skodelica.)
- skodelica rjavega sladkorja (Pa saj ni za vsak dan!)
- 4 žlice agavinega sirupa
- žlička mletega cimeta
- žlička vanilina
- sol po okusu
Če si na dieti, ta recept raje preskoči
Najprej v pokriti ponvi ali mikrovalovki naredi pokovko, vmes pa zagrej pečico na 200 stopinj.
V kozici segrej maslo, rjavi sladkor in agavin sirup, nato pa dodaj še žličko soli. Pusti nekaj minut, naj brbota – in naj te raje ne zamika mešati, da ne pokvariš karamele. Ko odstaviš kozico z ognja, vmešaj še cimet in vanilin. Vrži pokovko stran in se do ušes zakoplji v kozico!
Ne, saj se hecamo … Pokovko zmešaj z jabolčnimi krhlji in prelij z mešanico iz kozice, nato pa razporedi na pladenj in peci 30 minut, da se pokovka res prepoji s karamelo. In jesenski filmski prigrizek je narejen!
Jesenske kokice so kot nalašč za prigrizek ob drami:
5. UNICORN KOKICE
Kot pravijo v angleško govorečih deželah, ‘save the best for last’! In zato ti predstavljamo, glej in se čudi, zadnji kulinarični krik – UNICORN KOKICE!
Zadnje čase samorogi res kukajo izza vsakega vogala, poleti iz vode, jeseni iz šolskih zvezkov, v kuhinji pa iz vseh mogočih sladic in tort. Pa naj pogledajo še iz posode za kokice! Glede na samo vsebino posode se bodo verjetno najbolj podale kar … k otroškemu programu.

Sestavine
oblivi (candy melts) različnih barv
skodelica zrn pokovke
dekorativni posip različnih barv
roza sprej za hrano
po želji še penice (marshmallows)
Packanje z užitnimi barvami
Najprej naredimo pokovko v ponvi ali mikrovalovki, nato pa jo razprostremo po peki papirju na pekaču.
V naslednjem koraku začne pokovka že dobivati želeni izgled – vzamemo namreč barvni roza sprej in CELO pobarvamo ROZA!
Vmes v ločenih kozici pripravimo oblive različnih barv in enega po enega z žlico kapljamo na razprostrto pokovko, ki ji že poganja en rog …
Preden se oblivi posušijo, pokovko izdatno posujemo še z raznobarvnimi posipi mrvic in pustimo, da se posuši.
Nato pa samo še pritisnemo fotko za Instagram in se prepustimo vsem barvam mavrice! Zraven si lahko privoščimo še borovničev chia puding z jagodnim nice-creamom v podobnih barvah 😊
Naj ti poleg kokic večer obarvajo tudi živopisani filmi!

Komentarji
Ta članek trenutno še nima komentarjev - bodi prvi in komentiraj.